Blog
Czym się różni kiełbasa hiszpańska od polskiej?
- Szczegóły
Kiełbasa jest wykorzystywana w wielu potrawach kuchni polskiej. Należą do nich np.: bigos, żurek, rolada śląska, grochówka, fasolka po bretońsku. Wielu ludzi z pewnością boryka się z problemem monotonności w swoim jadłospisie. Dlatego warto zasięgnąć bardziej egzotycznych dań i przysmaków prosto z Półwyspu Iberyjskiego? W dzisiejszym artykule wyjaśniamy podstawowe różnice pomiędzy kiełbasą polską a hiszpańską. Zapraszamy do lektury!
Które hiszpańskie przysmaki najbardziej cenią Polacy?
- Szczegóły
Półwysep Iberyjski słynie z wybornych wyrobów i aromatycznych dań, dlatego też restauracje serwujące kuchnię hiszpańską cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Kuchnia ta ma do zaoferowania wiele charakterystycznych potraw oraz przysmaków, które są serwowane samodzielnie w postaci zimnej płyty lub jako element przystawki goszczącej na każdym stole. Zapraszamy do lektury tekstu, w którym przedstawiamy najpopularniejsze hiszpańskie przysmaki. Dowiedz się, które wędliny zdobyły serca Polaków.
Dlaczego warto jeść sery kozie?
- Szczegóły
Sery kozie zyskują coraz większą liczbę miłośników. Są cenione za charakterystycznych smak i zapach, właściwości zdrowotne oraz cenne wartości odżywcze. Sery kozie polecane są dla osób z nadciśnieniem i cukrzycą. Sprawdzają się również jako dodatek do diet odchudzających. Najlepsze sery kozie produkowane są w Hiszpanii, ale dziś coraz częściej możemy spotkać sery kozie produkowane w Polsce czy na Bałkanach.
Jakie są właściwości i zastosowanie sera manchego?
- Szczegóły
Ser manchego wytwarzany jest w hiszpańskiej La Manchy z mleka owczego pochodzącego od owiec o tej samej nazwie. Ser ten ma intensywny, kwaskowaty smak, a trzymany w ustach pozostawia miły posmak. To świetny dodatek do tostów, kanapek, ale też jako przekąska zaostrzająca apetyt.
Gdzie można wykorzystać wyroby chorizo?
- Szczegóły
Większość z nas uwielbia dobrze zjeść oraz próbować nowych smaków. Dlatego też z ochotą smakujemy dania kuchni greckiej, włoskiej czy też hiszpańskiej. Każda z nich ma nam co innego do zaoferowania i jest na swój sposób wyjątkowa. Jednym z podstawowych produktów kuchni hiszpańskiej jest tradycyjna kiełbasa chorizo przygotowywana z wieprzowiny wraz z dodatkiem przypraw, a przede wszystkim z papryką wędzoną. Gdzie można wykorzystać ten produkt?
Jak produkuje się chorizo?
- Szczegóły
Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii, chociaż na całym świecie doceniany jest jej wyrazisty smak. Wyrób ten jest wytwarzany już od XVI wieku, ponieważ właśnie wtedy zaczęto uprawiać na Półwyspie Iberyjskim paprykę, która obok wieprzowiny jest głównym składnikiem chorizo. Hiszpanie wyrabiają ten rodzaj kiełbasy zarówno w domach, jak i w zakładach produkcyjnych, a receptura chorizo niewiele zmieniła się od wieków. We wpisie przedstawimy, jak wygląda proces produkcji tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy, która uwielbiana jest także w Polsce.