Blog

chorizo

Jak produkuje się chorizo?

Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii, chociaż na całym świecie doceniany jest jej wyrazisty smak. Wyrób ten jest wytwarzany już od XVI wieku, ponieważ właśnie wtedy zaczęto uprawiać na Półwyspie Iberyjskim paprykę, która obok wieprzowiny jest głównym składnikiem chorizo. Hiszpanie wyrabiają ten rodzaj kiełbasy zarówno w domach, jak i w zakładach produkcyjnych, a receptura chorizo niewiele zmieniła się od wieków. We wpisie przedstawimy, jak wygląda proces produkcji tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy, która uwielbiana jest także w Polsce.

Czytaj więcej

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.