Blog

plastry koziego sera

Hiszpańskie sery owcze - co warto o nich wiedzieć?

Hiszpańskie sery owcze to bogata i różnorodna kategoria serów pochodzących z Hiszpanii, które są wytwarzane z mleka owczego. Są cenione zarówno na rodzimym rynku, jak i za granicą ze względu na swoją jakość i wyjątkowy smak.  Oto kilka informacji, które warto wiedzieć o hiszpańskich serach owczych.

Czytaj więcej

szynka serrano

Szynka serrano - tradycyjny smak Hiszpanii w Twoim domu

Szynka serrano to jedno z najbardziej ikonicznych i smakowitych dań Hiszpanii, które można mieć w swoim domu, aby doświadczyć tradycyjnego smaku tego kraju. Oto kilka informacji na temat szynki serrano i podpowiedzi, jak cieszyć się nią w kuchni.

Czytaj więcej

hiszpańskie artykuły spożywcze

Które hiszpańskie artykuły spożywcze przydają się na co dzień?

Fani hiszpańskiej kuchni korzystają na co dzień z rozmaitych produktów. Dużo zależy od ich diety, która może, ale nie musi zawierać mięsa. Na szczęście oryginalny, hiszpański smak znaleźć można nie tylko w różnego rodzaju wędlinach czy innych wyrobach z mięsa. Bogate w niego są również aromatyczne przyprawy, oliwy czy sery.

Czytaj więcej

mieszane hiszpańskie plastry wędlin

Czym wyróżniają się wędliny iberyjskie?

Tradycyjne hiszpańskie wędliny uchodzą za jedne z najbardziej luksusowych produktów spożywczych na świecie. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowym, charakterystycznym walorom smakowym. Przeczytaj poniższy artykuł, aby poznać tajemnicę produkcji iberyjskich wędlin.

Czytaj więcej

kuchnia hiszpańska

Jakich przypraw używa się w kuchni hiszpańskiej?

Sztuka kulinarna pochodząca z Hiszpanii wyróżnia się na tle innych kuchni europejskich, gdyż stanowi ona doskonałe połączenie charakterystycznych smaków meksykańskich, arabskich i francuskich. Tworzy wariacje na temat potraw typowych dla rejonów śródziemnomorskich i tych zamieszkiwanych przez pasterzy. Wykorzystuje produkty regionalne – ryby i owoce morze, warzywa, owoce, oliwki i daktyle, a także długo dojrzewające sery oraz mięso. W dzisiejszym artykule omawiamy temat przypraw w kuchni hiszpańskiej. Dowiedz się, które z nich są charakterystyczne dla potraw wywodzących się z Półwyspu Iberyjskiego.

Czytaj więcej

sery dojrzewające na desce

Dlaczego sery dojrzewające są zdrowe?

Sery dojrzewające są produktem spożywczym, który cechuje długi proces wyrabiania – niektóre gatunki sera dojrzewają nawet kilka lat, dzięki czemu są one wyjątkowo aromatyczne. W smaku wyróżnia je orzechowy posmak i twardość. Istotne jest również, iż w procesie fermentacji serów dojrzewających, dochodzi do rozkładu laktozy, co sprawia, że mogą być one spożywane przez osoby z nietolerancją. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, dlaczego sery dojrzewające uchodzą za najzdrowszy rodzaj produktów nabiałowych.

Czytaj więcej

szynka serrano

Jak smakuje i do czego pasuje szynka serrano?

Szynka serrano to przysmak pochodzący z Hiszpanii. Wytwarzana jest przy użyciu tradycyjnych metod popularnych w rejonie Estremadury, Kastylii i Katalonii. Jest to rodzaj szynki górskiej, do której wyprodukowania wykorzystuje się mięso wieprzowe z udźca- zazwyczaj pochodzi ono z rasy białej świń (np. Large White, czy też Pietrain). Szynka ta dojrzewa od kilku miesięcy nawet do kilku lat, a długotrwały proces dojrzewania i podsuszania mięsa sprawia, że jest ona wyjątkowo aromatyczna. Dowiedz się, co wyróżnia szynkę serrano, a także, z czym warto ją serwować, by podkreślić walory smakowe przysmaku.

Czytaj więcej

sery

Cechy charakterystyczne serów holenderskich

Ser to przysmak wytwarzany z mleka, z którego wytrąca się tłuszcz i białko. Istnieje wiele rodzajów tego produktu, różniących się od siebie m.in. pochodzeniem mleka (krowie, owcze, kozie), przebiegiem procesu obróbki i dodatków stosowanych podczas jego wytwarzania. W samej Europie produkuje się kilka tysięcy gatunków sera, a jednym z większych eksporterów na rynek światowy jest Holandia, w której rocznie produkuje się ok. 700 milinów kilogramów tego przysmaku. Kraj ten słynie ze swoich twardych i półtwardych serów krowich. W dzisiejszym artykule omawiamy ich najważniejsze cechy. Serdecznie zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej

ser owczy

Walory odżywcze serów owczych

Pomimo tego, że największą popularnością cieszą się sery wytwarzane z mleka krowiego, coraz więcej osób zaczyna doceniać walory odżywcze i smakowe płynące z serów owczych. Do najbardziej rozpowszechnionych odmian zalicza się przede wszystkim ser Manchego, feta, pecorino romano, requefort, a także polski oscypek, bundz, czy też bryndza – wszystkie te rodzaje są nieocenionym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapraszamy do lektury krótkiego artykułu, w którym wyjaśniamy, jakie walory odżywcze płyną z serów owczych.

Czytaj więcej

hiszpańskie przekąski

Hiszpańskie przekąski idealne na wieczór z rodziną i znajomymi

Kuchnia hiszpańska jest ceniona na całym świecie. Potrawy i przysmaki pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego są w Polsce nadal dość egzotycznym produktem, na który można sobie pozwolić w wyjątkowych sytuacjach, np. podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Hiszpańskie przekąski charakteryzują się wyjątkowym smakiem i mocnym aromatem. Proces ich przygotowywania jest nieraz bardzo wymagający i długotrwały, co czyni je bardzo wyjątkowymi. Serwując płytę składającą się z hiszpańskich smakołyków, z pewnością uda się sprostać nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Czytaj więcej