Blog
Jakie są właściwości i zastosowanie sera manchego?
- Szczegóły
Ser manchego wytwarzany jest w hiszpańskiej La Manchy z mleka owczego pochodzącego od owiec o tej samej nazwie. Ser ten ma intensywny, kwaskowaty smak, a trzymany w ustach pozostawia miły posmak. To świetny dodatek do tostów, kanapek, ale też jako przekąska zaostrzająca apetyt.
Gdzie można wykorzystać wyroby chorizo?
- Szczegóły
Większość z nas uwielbia dobrze zjeść oraz próbować nowych smaków. Dlatego też z ochotą smakujemy dania kuchni greckiej, włoskiej czy też hiszpańskiej. Każda z nich ma nam co innego do zaoferowania i jest na swój sposób wyjątkowa. Jednym z podstawowych produktów kuchni hiszpańskiej jest tradycyjna kiełbasa chorizo przygotowywana z wieprzowiny wraz z dodatkiem przypraw, a przede wszystkim z papryką wędzoną. Gdzie można wykorzystać ten produkt?
Jak produkuje się chorizo?
- Szczegóły
Chorizo to najpopularniejszy rodzaj kiełbasy w Hiszpanii, chociaż na całym świecie doceniany jest jej wyrazisty smak. Wyrób ten jest wytwarzany już od XVI wieku, ponieważ właśnie wtedy zaczęto uprawiać na Półwyspie Iberyjskim paprykę, która obok wieprzowiny jest głównym składnikiem chorizo. Hiszpanie wyrabiają ten rodzaj kiełbasy zarówno w domach, jak i w zakładach produkcyjnych, a receptura chorizo niewiele zmieniła się od wieków. We wpisie przedstawimy, jak wygląda proces produkcji tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy, która uwielbiana jest także w Polsce.