Hiszpańskie sery

Chociaż pierwsze skojarzenia z serem podążają w stronę Francji, Włoch czy Szwajcarii, to hiszpańskie sery niczym od nich nie odstają. Doskonałych wyrobów mlecznych na Półwyspie Iberyjskim nie brakuje. Rzemieślnicze sery idealnie sprawdzą się jako tapas i składniki wielu dań. Tradycja produkcji jest bardzo długa, a wiele serów po dziś dzień wytwarza się ręcznie. Ze względu na klimat panujący w Hiszpanii, najczęściej produkuje się sery twarde. Podawane są w plastrach jako rodzaj przystawki, dodaje się je do sałatek i tradycyjnych dań. Podstawowy podział obejmuje:

  • sery miękkie, w tym kremowe, białe i pleśniowe,
  • sery półtwarde,
  • sery twarde.

Wszystkie produkty powstają na bazie mleka owczego i koziego, a niektóre warianty są ich połączeniem.

Sery kozie

Ser kozie są wyraziste w smaku. Powstają na bazie mleka pasteryzowanego lub niepasteryzowanego. Istnieje wiele sposobów wytwarzania, które pozwalają uzyskać niesamowity aromat i konsystencję. Najczęściej spotykane są sery z ciemną skórką, zwykle jadalną, skrywającą delikatny, aksamitny i miękki środek. W naszym sklepie możecie kupić także sery wzbogacone o dodatkowe przyprawy: czarny pieprz i rozmaryn.

Sery owcze

Najpopularniejszy i najbardziej jest rozpoznawalny ser owczy Manchego, to wizytówka wyrobów mleczarskich z Hiszpanii. Zadbaliśmy jednak także o to, aby w ofercie znalazły się mniej znane produkty, równie doskonałe w smaku. Możemy zaproponować dojrzewający przez 180 dni ser curado oraz sery miękkie i półtwarde.