Hiszpańskie sery

Chociaż pierwsze skojarzenia z serem podążają w stronę Francji, Włoch czy Szwajcarii, to hiszpańskie sery niczym od nich nie odstają. Doskonałych wyrobów mlecznych na Półwyspie Iberyjskim nie brakuje. Rzemieślnicze sery idealnie sprawdzą się jako tapas i składniki wielu dań. Tradycja produkcji jest bardzo długa, a wiele serów po dziś dzień wytwarza się ręcznie. Ze względu na klimat panujący w Hiszpanii, najczęściej produkuje się sery twarde. Podawane są w plastrach jako rodzaj przystawki, dodaje się je do sałatek i tradycyjnych dań. Podstawowy podział obejmuje:

  • sery miękkie, w tym kremowe, białe i pleśniowe,
  • sery półtwarde,
  • sery twarde.

Wszystkie produkty powstają na bazie mleka owczego i koziego, a niektóre warianty są ich połączeniem. Gorąco polecamy zapoznanie się z ofertą naszego sklepu internetowego oraz hurtowni serów hiszpańskich. Z pewnością znajdziecie tutaj swoje ulubione produkty najlepszej jakości i w atrakcyjnych cenach.

 

Sery kozie

Sery kozie są wyraziste w smaku. Powstają na bazie mleka pasteryzowanego lub niepasteryzowanego. Istnieje wiele sposobów wytwarzania, które pozwalają uzyskać niesamowity aromat i konsystencję. Najczęściej spotykane są sery z ciemną skórką, zwykle jadalną, skrywającą delikatny, aksamitny i miękki środek. W naszym sklepie możecie kupić także sery wzbogacone o dodatkowe przyprawy: czarny pieprz i rozmaryn.

Ze względu na swoją konsystencję i wyrazisty smak, kozie seryhiszpańskie szynki doskonale komponują się z wieloma dodatkami. Polecamy je zwłaszcza do sałatek, kanapek, makaronów, czy nawet domowych wypieków na słono. Z powodzeniem można też serwować je samodzielnie lub eksperymentować, łącząc ulubione smaki i aromaty w niepowtarzalne, inspirowane Hiszpanią kompozycje.

Oprócz sprzedaży detalicznej oferujemy także hiszpańskie sery kozie w hurcie dla lokali gastronomicznych i nie tylko. Gwarantujemy terminowe dostawy i najwyższą jakość naszych produktów. 

 

Sery owcze

Hiszpańskie sery z mleka owczego cieszą się wielkim uznaniem na całym świecie. Co ciekawe, ser produkowany z mleka poszczególnych ras może znacznie różnić się smakiem, aromatem i konsystencją. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą i kosztowania różnych serów, by znaleźć ten ulubiony lub idealnie pasujący do danej potrawy, nie tylko kuchni iberyjskiej.

Najpopularniejszy i najbardziej jest rozpoznawalny ser owczy Manchego, to wizytówka wyrobów mleczarskich z Hiszpanii. Oprócz sprzedaży indywidualnej nasz sklep oferuje także ser manchego w hurcie w atrakcyjnych cenach. Z myślą o naszych klientach, ceniących sobie odkrywanie kulinarnych atrakcji Półwyspu Iberyjskiego, zadbaliśmy także o to, aby w ofercie znalazły się mniej znane produkty, równie doskonałe w smaku. Możemy zaproponować dojrzewający przez 180 dni ser curado oraz sery miękkie i półtwarde.

 

Najpopularniejsze sery hiszpańskie

Hiszpania słynie z konkretnych rodzajów serów, powstających w tym słonecznym państwie. Wśród nich można wyróżnić m.in.:

  • Torta del Casar – ser produkowany z niepasteryzowanego owczego mleka. Hiszpańscy rzemieślnicy regularnie przygotowują tę pyszną przekąskę w związku z ważnymi konkursami, mającymi na celu wyłonienie najlepszego sera.
  • Torta de Barros – ser przygotowywany z owczego mleka bez pasteryzacji, podobnie jak Torta del Casar. Charakteryzuje się jasną, twardą skórką i miękkim środkiem. Smak tego sera można określić jako wyrazisty i lekko gorzkawy. Ser ten je się poprzez odcięcie górnej, twardej warstwy, a następnie wyławianie łyżeczką środka, który w temperaturze pokojowej staje się płynny.
  • Queso Manchego – twardy, długodojrzewający ser z mleka owczego. W przypadku produkcji ręcznej jest to wyrób niepasteryzowany. Jego barwa zmienia się wraz z wiekiem. Do stworzenia Queso Manchego wykorzystuje się wyłącznie mleko z określonej rasy owiec, które podlegają regularnym kontrolom. To dzięki temu można uzyskać charakterystyczny smak sera.
  • Queso Iberico – ser pochodzący z centralnej Hiszpanii, o lekko pikantnym smaku. Podczas jedzenia można wyczuć również nuty orzechowe. Ser powstaje z mleka koziego, krowiego i owczego. Dojrzewa przez minimum 6 miesięcy.
  • Mahon – ser pochodzący z wyspy Minorka znajdującej się na Morzu Śródziemnym. Charakteryzuje się lekko słonym smakiem i orzechowym aromatem. Jest powszechnie wykorzystywany do tworzenia potraw, które podaje się z winem. Komponuje się doskonale z makaronem, ryżem, a nawet sałatkami warzywnymi.
  • Queso de Cabra – typowy ser kozi, o charakterystycznym zapachu i wyrazistym smaku. Jest powszechnie wykorzystywany w kuchni hiszpańskiej również ze względu na właściwości zdrowotne.

 

Sery hiszpańskie w hurcie

Jesteśmy hurtownią serów hiszpańskich, dlatego kierujemy naszą ofertę zwłaszcza do przedsiębiorstw zajmujących się tworzeniem dań z Półwyspu Iberyjskiego. Wykorzystanie tradycyjnych produktów prosto z Hiszpanii pozwala na osiągnięcie charakterystycznego smaku, docenianego przez smakoszy. Nasza oferta jest bardzo szeroka – oferujemy przede wszystkim sery dojrzewające w hurcie, o słonym smaku i twardej konsystencji. W naszej ofercie znajdą Państwo jednak propozycje nieco delikatniejsze, takie jak kremowe sery kozie czy połączenia twardej skórki, ale miękkiego wnętrza. Komponują się one doskonale z innymi produktami hiszpańskimi, w tym z szynką serrano.

Zarówno sery owcze, jak i sery kozie w hurcie trafiają do licznych restauracji i innych lokali gastronomicznych na terenie całej Polski. Dbamy o różnorodność naszych produktów. Wśród nich pojawia się przede wszystkim bardzo popularny ser Manchego w hurcie, dopełniający ofertę barów tapas.

Zapraszamy do kontaktu właścicieli lokali gastronomicznych zainteresowanych serami hiszpańskimi w hurcie. Gwarantujemy najwyższą jakość naszych produktów, a także możliwość dostarczenia ich w dowolnych ilościach. Ustalamy szczegóły indywidualnie, dbając o to, by zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Zapraszamy do zapoznania się z dokładną ofertą i zamówienia kozich i owczych serów w hurcie prosto z Hiszpanii.

 

Z czym podawać hiszpańskie sery?

Wiele tradycyjnych serów hiszpańskich podaje się jedynie z dodatkiem oliwy, najlepiej takiej, która również pochodzi z Półwyspu Iberyjskiego. To swego rodzaju przekąska, sprawdzająca się doskonale jako przystawka przed większym daniem. Wiele hiszpańskich serów można spożywać również w połączeniu z winem. Niektóre z nich wchodzą również w skład znacznie bardziej skomplikowanych potraw, takich jak sałatki czy nawet dania mięsne.

Sery hiszpańskie są jednak tak aromatyczne, że z powodzeniem można traktować je jako osobne dania. W naszym sklepie znajdziesz również oliwki prosto z Półwyspu Iberyjskiego, które idealnie dopełniają takie przekąski. Wśród nich znajdują się zarówno propozycje bardzo słone, jak i wzbogacone różnymi przyprawami, w tym papryczką chili. Dopełniają one wyrazisty smak i aromat serów, dlatego tak chętnie są stosowane podczas przygotowywania tradycyjnych tapas.

Aromatyczne, doprawione iberyjskimi przyprawami sery z powodzeniem znajdą zastosowanie nie tylko w daniach kuchni hiszpańskiej. Zależnie od swoich własnych preferencji można łączyć je niemalże dowolnie ze znanymi nam, lokalnymi produktami, w tym owocami lub sezonowymi warzywami.