Hiszpańskie szynki

Długodojrzewające szynki pochodzące z kuchni hiszpańskiej, to produkty rozpoznawalne na całym świecie, które pokochali miłośnicy sztuki kulinarnej. Bogaty aromat i wyjątkowa jakość mięsa dają możliwość przygotowania z nich niesamowitych potraw. Hiszpanie uwielbiają wykorzystywać szynki w formie dodatku do dań i często traktują jako najważniejszą potrawę podczas kolacji. Warto nadmienić, że szynki długodojrzewające są znacznie zdrowsze od tych gotowanych i tradycyjnie wędzonych. Zawierają mniej tłuszczu i zdecydowanie więcej protein, są także bogate w składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Szynka serrano

Jamón serrano z naszego sklepu to szynka wytworzona z mięsa białej świni. Zwierzęta odżywiają się różnymi zbożami, naturalnymi ziołami, korzeniami i owocami, dzięki czemu wędliny nabierają wspaniałego aromatu. Szynki serrano dojrzewają w charakterystycznym dla Półwyspu Iberyjskie klimacie, który jest surowy i suchy. W naszym sklepie możecie kupić szynkę krojoną w plastry oraz duże porcje z kością i bez. Oferujemy trzy rodzaje szynki serrano, które różnią się czasem dojrzewania:

  • serrano bodega – 12 miesięcy,
  • serrano reserva – 18 miesięcy,
  • serrano gran reserva – powyżej 18 miesięcy.

Cechy szczególne wszystkich produktów, to przede wszystkim wyjątkowa kruchość mięsa, która sprawia, że wędlina wprost rozpływa się w ustach, głęboki, czerwony kolor oraz niepowtarzalny aromat.