Hiszpańskie szynki

Długodojrzewające szynki pochodzące z kuchni hiszpańskiej, to produkty rozpoznawalne na całym świecie, które pokochali miłośnicy sztuki kulinarnej. Bogaty aromat i wyjątkowa jakość mięsa dają możliwość przygotowania z nich niesamowitych potraw. Hiszpanie uwielbiają wykorzystywać szynki w formie dodatku do dań i często traktują jako najważniejszą potrawę podczas kolacji. Warto nadmienić, że szynki długodojrzewające są znacznie zdrowsze od tych gotowanych i tradycyjnie wędzonych. Zawierają mniej tłuszczu i zdecydowanie więcej protein, są także bogate w składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Szynka serrano

Jamón serrano z naszego sklepu to szynka wytworzona z mięsa białej świni. Zwierzęta odżywiają się różnymi zbożami, naturalnymi ziołami, korzeniami i owocami, dzięki czemu wędliny nabierają wspaniałego aromatu. Szynki serrano dojrzewają w charakterystycznym dla Półwyspu Iberyjskie klimacie, który jest surowy i suchy. W naszym sklepie możecie kupić szynkę krojoną w plastry oraz duże porcje z kością i bez. Oferujemy trzy rodzaje szynki serrano, które różnią się czasem dojrzewania:

  • serrano bodega – 12 miesięcy,
  • serrano reserva – 18 miesięcy,
  • serrano gran reserva – powyżej 18 miesięcy.

Cechy szczególne wszystkich produktów, to przede wszystkim wyjątkowa kruchość mięsa, która sprawia, że wędlina wprost rozpływa się w ustach, głęboki, czerwony kolor oraz niepowtarzalny aromat.

Szynka serrano wiąże się również z odpowiednim, tradycyjnym sposobem krojenia. Plasterki muszą być odpowiednio cienkie, by mięso smakowało delikatnie i rozpływało się w ustach. W Hiszpanii krojenie szynki serrano jest prawdziwą sztuką. Z tego powodu oferujemy zarówno już pokrojone mięso, jak i kości do samodzielnego przygotowania.

Jamón ibérico

Szynka serrano jest zdecydowanie najpopularniejszym wyrobem mięsnym kojarzącym się z Hiszpanią. Trzeba jednak pamiętać, że kraj ten słynie także z wielu innych produktów długodojrzewających. Wśród nich można wyróżnić Jamón ibérico. To szynka wytwarzana z mięsa półdzikiej świni rasy iberyjskiej lub jej krzyżówek, spełniających określone wymagania. Jamón ibérico jest swego rodzaju odmianą tradycyjnej szynki serrano. To produkt ekskluzywny, wybierany przez drogie restauracje stawiające na wyjątkowe smaki prosto z Hiszpanii.

Szynka serrano w hurcie

Zaopatrujemy głównie lokale gastronomiczne, dlatego udostępniamy możliwość zamówienia szynk serrano w hurcie. To doskonałe rozwiązanie w sytuacji, gdy potrzebują Państwo większych ilości produktów sprowadzonych z Hiszpanii. Damy o ich najwyższą jakość – weryfikujemy, skąd pochodzą i jak powstają wszystkie wyroby. W przypadku szynek i chorizo w hurcie ma to ogromne znaczenie. Są to bowiem produkty, które wymagają dojrzewania w określonych warunkach. Często trwa to nawet kilka miesięcy, a w tym czasie konieczne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgotności otoczenia. To właśnie te czynniki wpływają na smak szynki hiszpańskiej, a więc również wszystkich potraw przygotowywanych z jej wykorzystaniem.

Jak wykorzystać hiszpańską szynkę?

Szynki hiszpańskie mają wiele zastosowań. Zwykle są one wykorzystywane jako aromatyczny, słony dodatek do kanapek. Z ich użyciem przygotowuje się również tradycyjne hiszpańskie tapas, czyli niewielkie przekąski, spożywane zwykle w towarzystwie alkoholu. Dopełniają także różnego rodzaju sałaty i pizze.

Najpopularniejsza szynka hiszpańska, czyli serrano, komponuje się świetnie ze szpinakiem, rukolą i melonem. Co więcej, warto zestawiać ją także z serami pochodzącymi z Półwyspu Iberyjskiego. Warto pamiętać, by nie komponować jej ze zbyt wyrazistymi dodatkami. W innym przypadku mogą one znacznie przytłumić jej smak, przez co straci ona swoją najważniejszą cechę. Szynka pokrojona na bardzo cienkie plasterki sprawdzi się doskonale także w pojedynkę. Może być uzupełniona winem czy oliwkami. Wówczas będzie ona pełniła funkcję pysznej przystawki.

W hiszpańskiej kuchni często stawia się na prostotę. Przygotowując kanapki z szynką serrano, zwykle stosuje się jak najmniej dodatków. Popularnością cieszy się połączenie wędliny z chlebem i pomidorami. Szynka może posłużyć również do owinięcia cykorii czy szparagów. Składnik ten pojawia się w wielu restauracjach hiszpańskich, w których stawia się na wyraziste smaki.