Hiszpańskie wędliny
Hiszpańskie wędliny są rarytasem wśród kulinarnych koneserów. Proces produkcji najlepszych kiełbas rozpoczyna się w momencie wyboru odpowiedniej rasy świni. Niepowtarzalny smak mięsa, to wynik sposobu hodowli zwierząt, żywienia i wypasania. Zdecydowana większość hiszpańskich wędlin poddawana jest dojrzewaniu, co w połączeniu z przyprawami daje niesamowity aromat i strukturę mięsa.
Kiełbasa chorizo
Kiełbasa chorizo to jeden z najpopularniejszych wyrobów mięsnych na Półwyspie Iberyjskim. Klasyczna wersja powstaje z mięsa wieprzowego oraz mieszanki papryki słodkiej i ostrej. W niektórych wariantach, jako dodatkowe składniki, stosuje się czosnek, oregano i inne zioła. Chorizo można kupić w wersji pikantnej i łagodnej. Doskonale sprawdza się w połączeniu z dojrzewającymi serami jako element tapas, docenią ją także miłośnicy grillowania.
Kiełbasa salchichon i schab lomo embuchado
Kiełbasa salchichon to rodzaj hiszpańskiego salcesonu, który można kupić w plastrach i batonie. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Aby uwydatnić wysoką jakość wędliny, poddaje się ją procesowi dojrzewania, najczęściej w przedziale 3-6 miesięcy.
Schab lomo embuchado to tradycyjna wędlina hiszpańska produkowana ze świń rasy iberyjskiej, która charakteryzuje się wyjątkowym aromatem oraz delikatnym mięsem. Schab doprawia się papryką i czosnkiem oraz poddaje dojrzewaniu przez okres kilku miesięcy.
Kiełbasa fuet
Wśród charakterystycznych hiszpańskich wędlin można znaleźć również te wytwarzana z mięsa wieprzowego, na których z czasem pojawia się warstwa białej pleśni. To charakterystyczna cecha takich wyrobów, wpływająca na ich niepowtarzalny smak. Kiełbasa fuet jest wykorzystywana m.in. do stworzenia tapas – smakuje doskonale w towarzystwie wina. Dopełniają także hiszpańskie sery, które również znajdą Państwo w naszym asortymencie.
Kiełbasa chorizo w hurcie
Oferujemy kiełbasę chorizo w hurcie, co jest doskonałym wyborem dla lokali gastronomicznych specjalizujących się w potrawach kuchni hiszpańskiej. W ten sposób można zamówić większą ilość tradycyjnej, iberyjskiej wędliny. Chorizo pojawia się zarówno jako składnik tapas, jak i pizzy czy innych, zapiekanych dań. Podaje się je zazwyczaj w formie dość cienkich plasterków pełnych smaku.
Luksusowe wędliny z Hiszpanii
Wędliny hiszpańskie są uznawane za jedne z najbardziej luksusowych. To właśnie dlatego są one cenione przez smakoszy na całym świecie, w tym także w Polsce. Powstają z wykorzystaniem mięsa z konkretnych gatunków zwierząt – najczęściej są to świnie rady Cerdo Iberico. Ich hodowla jest kontrolowana na każdym etapie, by gotowy wyrób mógł cechować się niesamowitym smakiem. W Hiszpanii stosuje się również specjalne przyprawy i metody obróbki, pozwalające na uzyskanie odpowiednich parametrów wędlin. Przygotowanie wielu z nich wymaga bowiem stworzenia właściwych warunków do dojrzewania, które często trwa nawet kilka miesięcy.
Do czego wykorzystuje się kiełbasy hiszpańskie?
Hiszpańskie kiełbasy dostępne w naszym asortymencie sprawdzają się świetnie szczególnie jako przystawka. Cienko pokrojone mogą zastąpić szynkę. Komponują się świetnie z oliwkami czy serami z Półwyspu Iberyjskiego. Są mocno słone, a przez ich smak przebijają również charakterystyczne przyprawy stosowane w tej części świata. To produkty niezwykle uniwersalne, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Z tego powodu hiszpańskie wędliny często pojawiają się na pizzy, w różnego rodzaju zapiekankach, a nawet daniach z makaronem czy ryżem. Warto wykorzystać je do stworzenia tradycyjnych potraw, takich jak tortilla de patatas z dodatkowym elementem czy quesadilla. Wówczas można uzyskać kwintesencję smaku prosto ze słonecznej Hiszpanii.
Zapraszamy do zapoznania się z dostępnym asortymentem. Oferujemy wiele rodzajów wędliny tworzonej z mięsa najwyższej jakości. Na każdym etapie hodowla jest ściśle kontrolowana, by gotowe wyroby mogły cechować się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Sprowadzamy nasze wędliny prosto z Hiszpanii, od sprawdzonych producentów.