Hiszpańskie wędliny

Hiszpańskie wędliny są rarytasem wśród kulinarnych koneserów. Proces produkcji najlepszych kiełbas rozpoczyna się w momencie wyboru odpowiedniej rasy świni. Niepowtarzalny smak mięsa, to wynik sposobu hodowli zwierząt, żywienia i wypasania. Zdecydowana większość hiszpańskich wędlin poddawana jest dojrzewaniu, co w połączeniu z przyprawami daje niesamowity aromat i strukturę mięsa.

 

Kiełbasa chorizo

Kiełbasa chorizo to jeden z najpopularniejszych wyrobów mięsnych na Półwyspie Iberyjskim. Klasyczna wersja powstaje z mięsa wieprzowego oraz mieszanki papryki słodkiej i ostrej. W niektórych wariantach, jako dodatkowe składniki, stosuje się czosnek, oregano i inne zioła. Chorizo można kupić w wersji pikantnej i łagodnej. Doskonale sprawdza się w połączeniu z dojrzewającymi serami jako element tapas, docenią ją także miłośnicy grillowania.

Kiełbasa salchichon i schab lomo embuchado

Kiełbasa salchichon to rodzaj hiszpańskiego salcesonu, który można kupić w plastrach i batonie. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Aby uwydatnić wysoką jakość wędliny, poddaje się ją procesowi dojrzewania, najczęściej w przedziale 3-6 miesięcy.

Schab lomo embuchado to tradycyjna wędlina hiszpańska produkowana ze świń rasy iberyjskiej, która charakteryzuje się wyjątkowym aromatem oraz delikatnym mięsem. Schab doprawia się papryką i czosnkiem oraz poddaje dojrzewaniu przez okres kilku miesięcy.