Hiszpańskie wędliny

Hiszpańskie wędliny są rarytasem wśród kulinarnych koneserów. Niepowtarzalny smak mięsa to wynik sposobu hodowli zwierząt, ich żywienia i wypasania. Zdecydowana większość wędlin hiszpańskich poddawana jest suszeniu bądź tradycyjnemu dojrzewaniu, co w połączeniu z przyprawami daje niesamowity aromat i strukturę mięsa. Takie produkty doskonale smakują serwowane w formie samodzielnej przystawki, jak i wkomponowane w danie kuchni iberyjskiej.

Corrida jest bezpośrednim importerem produktów hiszpańskich, oferującym najwyższej jakości wędliny hiszpańskie – dostępne w formie kiełbas, plastrowane oraz w porcjowanych kawałkach. Długodojrzewające, hiszpańskie wędliny rekomendujemy serwować w formie cienkich plasterków, ukazujących delikatną strukturę mięsa i podkreślającą wyborny smak. Smak przysmaków z Hiszpanii wzmocni podawanie ich w temperaturze pokojowej.

 

Kiełbasa chorizo

Kiełbasa chorizo to jeden z najpopularniejszych wyrobów mięsnych na Półwyspie Iberyjskim. Klasyczna wersja powstaje z mięsa wieprzowego oraz mieszanki papryk: wędzonej, słodkiej i ostrej. W niektórych wariantach, jako dodatkowe składniki, stosuje się czosnek, oregano i inne zioła. Chorizo można kupić w wersji pikantnej i łagodnej. Doskonale sprawdza się w połączeniu z dojrzewającymi serami i oliwkami jako element tapas, ale smak tego hiszpańskiego przysmaku docenią ją także miłośnicy grillowania i mięsnych dań serwowanych na ciepło.