Które hiszpańskie przysmaki najbardziej cenią Polacy?

Półwysep Iberyjski słynie z wybornych wyrobów i aromatycznych dań, dlatego też restauracje serwujące kuchnię hiszpańską cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Kuchnia ta ma do zaoferowania wiele charakterystycznych potraw oraz przysmaków, które są serwowane samodzielnie w postaci zimnej płyty lub jako element przystawki goszczącej na każdym stole. Zapraszamy do lektury tekstu, w którym przedstawiamy najpopularniejsze hiszpańskie przysmaki. Dowiedz się, które wędliny zdobyły serca Polaków.


Poznaj najpopularniejsze hiszpańskie przysmaki

Do popularnych na całym świecie przysmaków pochodzenia hiszpańskiego zalicza się przede wszystkim wyroby mięsne. Można wyróżnić kilka rodzajów kiełbasy oraz wędlin, charakteryzujących się przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Kiełbasa chorizo należy do najbardziej rozpoznawanych produktów spożywczych z Hiszpanii. Wytwarza się ją z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem suszonej czerwonej papryki pimentón oraz czosnku. W zależności od regionu można spotkać się z dodatkami takimi jak rozmaryn, tymianek, chili lub słonina. Kiełbasa salchichon jest wyrobem z grubo zmielonego mięsa świni iberyjskiej. Zwierzęta hodowane są w systemie montanera, czyli na wolnym wybiegu, a ich głównym pożywieniem są trawy, zioła oraz żołędzie. Mięso z tych zwierząt jest zdrowsze i posiada charakterystyczny smak. Schab lomo embuchado jest mięsem najwyższej jakości, pochodzenia wieprzowego. Okres dojrzewania surowej polędwicy wynosi od trzech do sześciu miesięcy. Niesamowity aromat schabu podkreśla papryka oraz czosnek. Szynka serrano znana również pod nazwą szynka górska jest wyrobem długo dojrzewającym. Okres dojrzewania serrano trwa od kilku miesięcy do nawet kilku lat. Występuje ona w trzech rodzajach w zależności od okresu dojrzewania:

  • bodega – dojrzewa 12 miesięcy,
  • reserva – sprzedawana po upływie 18 miesięcy,
  • gran reserva – okres dojrzewania przekracza 18 miesięcy.


Czym wyróżniają się sery pochodzące z Hiszpanii?

Poza mięsami kuchnia hiszpańska ma do zaoferowania także wyborne sery. Są równie popularne, jak wyroby mięsne, cieszą się sporym uznaniem wśród koneserów i smakoszy sera. Produkty tego typu można podzielić na trzy podstawowe kategorie: sery miękkie, półtwarde i twarde. Jednakże głównie rozróżnia się je ze względu na pochodzenie mleka, z którego się je wytwarza. Popularne sery hiszpańskie to przede wszystkim:

  • sery kozie – posiadają bardzo wyrazisty smak, jednocześnie zachowują swoją aksamitną strukturę. Produkowane są zarówno z mleka pasteryzowanego, jak i niepasteryzowanego. Posiadają grubą, najczęściej jadalną skórkę o ciemnym zabarwieniu oraz bardzo miękki środek,
  • sery owcze – występują w różnych formach: od sera miękkiego do sera twardego. Formuła tych wyrobów jest ściśle strzeżona i pozostaje niezmieniona od pokoleń. Formowane ręcznie sery zyskały sympatię na całym świecie, a do najpopularniejszej odmiany należy osławiony ser Manchego.