Jakie są właściwości i zastosowanie sera manchego?

Ser manchego wytwarzany jest w hiszpańskiej La Manchy z mleka owczego pochodzącego od owiec o tej samej nazwie. Ser ten ma intensywny, kwaskowaty smak, a trzymany w ustach pozostawia miły posmak. To świetny dodatek do tostów, kanapek, ale też jako przekąska zaostrzająca apetyt.


Pochodzenie sera manchego

Hiszpański region La Mancha znajduje się w centrum Półwyspu Iberyjskiego. To właśnie tutaj hodowane są owce Manchego, z których przygotowywany jest słynny nie tylko w Hiszpanii ser. Choć owce pochodzą z Europy Środkowej wiele lat temu przekroczyły Pireneje i zadomowiły się w rejonie La Manchy. Przystosowały do  klimatu i ostatecznie zadomowiły. Ponieważ owiec nie wolno było krzyżować z innymi rasami do dziś zachowały one swoje własne, oryginalne cechy.


Właściwości odżywcze sera manchego

Ser manchego zaliczany jest do serów tłustych. Zawiera duże ilości wapnia ważne dla kości i zębów oraz naczyń krwionośnych. Ponadto wapń odpowiada za proces krzepnięcia krwi oraz bierze udział w regulacji gospodarki hormonalnej. Pozwala również zachować wewnętrzną równowagę organizmu. Regularne spożywanie sera manchego wpływa na prawidłową akcję serca oraz kurczliwość mięśni. Zawarta w serze witamina A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wpływa na prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci.


Jak jeść ser z La Manchy?

W Hiszpanii ser manchego dodawany jest niemal do każdej potrawy. Sprawdza się jako przystawka podbijająca smak szynki serrano i zaostrzająca apetyt. To świetny dodatek do kanapek, sałatek, orzechów, oliwek oraz grzybów.