Dlaczego warto jeść sery kozie?

Sery kozie zyskują coraz większą liczbę miłośników. Są cenione za charakterystycznych smak i zapach, właściwości zdrowotne oraz cenne wartości odżywcze. Sery kozie polecane są dla osób z nadciśnieniem i cukrzycą. Sprawdzają się również jako dodatek do diet odchudzających. Najlepsze sery kozie produkowane są w Hiszpanii, ale dziś coraz częściej możemy spotkać sery kozie produkowane w Polsce czy na Bałkanach.


Wartości odżywcze sera koziego

Ser kozi różni się składem oraz właściwościami odżywczymi w zależności od rasy kóz, z której zostało pozyskane mleko do jego produkcji, sposobu hodowli oraz lokalizacji. Niemniej ser kozi należy do twardych serów tłustych bogatych w zdrowe kwasy omega-6. Zawiera ponadto dużo białka, kwasu foliowego, witaminy z grupy A i B oraz witaminę D. Jest nieocenionym źródłem mikroelementów takich jak potas, wapń, magnez, selen, jod czy fosfor. Spożywanie sera koziego ze względu na bogactwo witamin i minerałów korzystnie wpływa na zdrowie organizmu.


Kto powinien jeść kozi ser?

Ser kozi może jeść każdy, również osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów jest szczególnie polecany dla dzieci i osób starszych. Spożywanie codziennie, choć odrobiny koziego sera pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest nieocenione przy schorzeniach wątroby, płuc, ostrym katarze, a nawet anemii. Wapń zawarty w serze wzmacnia kości i pełni funkcję ochronną dla układu krążenia i układu nerwowego.


Zastosowanie sera koziego

Ser kozi w kuchni można wykorzystać do przygotowania wielu dań. Idealnie sprawdza się, jako dodatek do makaronów, zup, czy przygotowania zapiekanek. Hiszpańskie odmiany sera świetnie komponują się z oliwkami, winogronem oraz surową szynką.