Hiszpańskie przekąski idealne na wieczór z rodziną i znajomymi

Kuchnia hiszpańska jest ceniona na całym świecie. Potrawy i przysmaki pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego są w Polsce nadal dość egzotycznym produktem, na który można sobie pozwolić w wyjątkowych sytuacjach, np. podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Hiszpańskie przekąski charakteryzują się wyjątkowym smakiem i mocnym aromatem. Proces ich przygotowywania jest nieraz bardzo wymagający i długotrwały, co czyni je bardzo wyjątkowymi. Serwując płytę składającą się z hiszpańskich smakołyków, z pewnością uda się sprostać nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

 

Idealne przekąski pochodzenia zwierzęcego

Hiszpania słynie ze swoich wyrobów mięsnych. Zarówno kiełbasy, jak i szynki pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego znane są i doceniane przez szefów kuchni na całym świecie. Do najbardziej popularnych i najsmaczniejszych wyrobów mięsnych pochodzenia hiszpańskiego zaliczyć można:

  • kiełbasa chorizo – jest najpopularniejszym produktem pochodzenia hiszpańskiego. Jej wyjątkowy smak powinni znać wszyscy. Jeżeli, ktoś z rodziny lub znajomych nie jadł wcześniej tego rarytasu, wspólny wieczór będzie idealną okazją,
  • kiełbasa salchichon – kiełbasa dojrzewająca, o wyrazistym smaku i aromacie. Sprzedawana zarówno w plastrach, jak i w całości,
  • schab lomo embuchado – produkt uzyskiwany ze specjalnej odmiany świni iberyjskiej. Jest to tradycyjny hiszpański przysmak,
  • szynka serrano – szynka dojrzewająca, produkowana ze świni białej. Sprzedawana zarówno w plastrach, jak i w całości z charakterystycznym kawałkiem kości. Proces dojrzewania tego wyrobu może wynosić między 12 a 18 miesięcami.

 

Czy przekąska może być bezmięsna?

Oczywiście, że tak! Sery pochodzące z Hiszpanii są rozchwytywane na całym świecie. Ta forma nabiału może występować w postaci miękkiej, półtwardej oraz twardej. Różnorodność formy pozwala na dostosowanie produktu do aktualnych potrzeb kulinarnych. Hiszpańskie sery można rozróżnić ze względu na pochodzenie mleka, z którego zostało wytworzone:

  • sery owcze – najpopularniejszą odmianą tego produktu jest ser manchego, którego korzenie sięgają regionu La Mancha w Hiszpanii. Stanowi wizytówkę, jeżeli chodzi o sery pochodzenia iberyjskiego,
  • sery kozie – bardzo wyraziste w smaku, często podawane z dodatkiem pieprzu i rozmarynu są świetną przekąską na wieczór z rodziną lub przyjaciółmi.