Jakich przypraw używa się w kuchni hiszpańskiej?

Sztuka kulinarna pochodząca z Hiszpanii wyróżnia się na tle innych kuchni europejskich, gdyż stanowi ona doskonałe połączenie charakterystycznych smaków meksykańskich, arabskich i francuskich. Tworzy wariacje na temat potraw typowych dla rejonów śródziemnomorskich i tych zamieszkiwanych przez pasterzy. Wykorzystuje produkty regionalne – ryby i owoce morze, warzywa, owoce, oliwki i daktyle, a także długo dojrzewające sery oraz mięso. W dzisiejszym artykule omawiamy temat przypraw w kuchni hiszpańskiej. Dowiedz się, które z nich są charakterystyczne dla potraw wywodzących się z Półwyspu Iberyjskiego.

 

Czym przyprawia się specjały kuchni hiszpańskiej?

Hiszpańskie potrawy zachwycają swoim wyjątkowym aromatem, który zawdzięczają odpowiednio dobranym przyprawom. Pomimo tego, że większość dań jest raczej łagodna, intensywność smaku pozostaje łatwo zauważalna. Sztuka kulinarna Hiszpanii to umiejętność łączenia wyjątkowych produktów spożywczych i aromatycznych przypraw – kuminu, kolendry, cynamonu, szafranu, a także wędzonej papryki nazywanej pimentón. Hiszpanie szczególnie uwielbiają właśnie paprykę suszoną na słońcu lub wędzoną w dębowym dymie, a następnie mieloną w młynku. Częstym dodatkiem jest również czosnek i cebula, które nadają potrawom wyrazistości.

 

Produkty spożywcze wykorzystywane w każdym hiszpańskim domu

Kuchnia hiszpańska bazuje głównie na regionalnych produktach pochodzenia zwierzęcego, a także świeżych owocach morza, warzywach i oliwie z oliwek. Aromatyczne kiełbasy i szynki, np. Jamon serrano lub Iberico często serwowane są w formie niewielkich przekąsek, czyli tapas. Uwielbianym dodatkiem są także długo dojrzewające sery, np. Queso Iberico lub Manchego, które często podawane są z daktylami lub wyśmienitym winem.