Jak smakuje i do czego pasuje szynka serrano?

Szynka serrano to przysmak pochodzący z Hiszpanii. Wytwarzana jest przy użyciu tradycyjnych metod popularnych w rejonie Estremadury, Kastylii i Katalonii. Jest to rodzaj szynki górskiej, do której wyprodukowania wykorzystuje się mięso wieprzowe z udźca- zazwyczaj pochodzi ono z rasy białej świń (np. Large White, czy też Pietrain). Szynka ta dojrzewa od kilku miesięcy nawet do kilku lat, a długotrwały proces dojrzewania i podsuszania mięsa sprawia, że jest ona wyjątkowo aromatyczna. Dowiedz się, co wyróżnia szynkę serrano, a także, z czym warto ją serwować, by podkreślić walory smakowe przysmaku.

 

Co wyróżnia szynkę serrano?

Jak zostało wcześniej wspomniane, szynka serrano to rodzaj szynki długo dojrzewającej. Suszenie w odpowiednich warunkach sprawia, że mięso staje się wyjątkowo kruche i aromatyczne. W procesie dojrzewania szybka zyskuje intensywnie różowy kolor i słoność, która jest charakterystyczna dla szynki górskiej. Umami cechujące szynkę tego typu sprawia, że przysmak można opisać jako wyśmienity i intensywny, co doskonale oddaje jego smak. Długotrwałe podsuszanie sprawia, że mięso straci prawie 50% ze swojej pierwotnej wagi, dzięki czemu staje się ono chude i bardzo delikatne.

 

Szynka serrano – kiedy sprawdzi się najlepiej?

Szynka serrano to luksusowy produkt spożywczy, który nie wymaga specjalnego przygotowania i wyszukanej prezentacji. Tradycyjnie spożywana jest ze świeżym chlebem oraz białym winem manzanilla lub winem musującym. Szynka serrano może być podawana z owocami, np. melonem, ananasem, czy też winogronami. Cieniutko skrojone plasterki szynki stanowią doskonałą przystawkę lub główny składnik zimnej płyty mięs. Sprawdzi się również jako oryginalny dodatek do grillowanych szparagów lub suszonych pomidorów podawanych z oliwą z oliwek.