Cechy charakterystyczne serów holenderskich

Ser to przysmak wytwarzany z mleka, z którego wytrąca się tłuszcz i białko. Istnieje wiele rodzajów tego produktu, różniących się od siebie m.in. pochodzeniem mleka (krowie, owcze, kozie), przebiegiem procesu obróbki i dodatków stosowanych podczas jego wytwarzania. W samej Europie produkuje się kilka tysięcy gatunków sera, a jednym z większych eksporterów na rynek światowy jest Holandia, w której rocznie produkuje się ok. 700 milinów kilogramów tego przysmaku. Kraj ten słynie ze swoich twardych i półtwardych serów krowich. W dzisiejszym artykule omawiamy ich najważniejsze cechy. Serdecznie zapraszamy do lektury!

 

Najważniejsze cechy serów pochodzących z Holandii

Wytwarzanie serów holenderskich rozpoczęło się ponad 5 000 lat temu – przez ten czas opracowano i udoskonalono metodę na stworzenie przysmaku, który będzie doceniany na całym świecie. Najpopularniejsze gatunki holenderskiego sera krowiego to przede wszystkim Gouda stanowiąca 50% całkowitej produkcji, idealnie okrągły Edam i Leidse kaas z dodatkiem kminku. Przysmaki te cechują się sporą elastycznością i chociaż nazywa się je twardymi lub półtwardymi, są one miększe od sera pochodzącego ze Szwajcarii. Edam wyróżnia się napowietrzoną strukturą z mnóstwem maleńkich oczek, natomiast Gouda jest bardziej zwarta, przez co łatwo zetrzeć ją na tarce. Holenderskie przysmaki sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek i zapiekanek. Ich delikatny smak doskonale komponuje się z winem, dlatego często stanowią składnik popularnej przekąski serwowanej w formie deski serów.

 

Jak wygląda produkcja popularnych serów holenderskich?

Kilogram sera Gouda powstaje z około 7-10 litrów krowiego mleka. Przysmak wytwarza się go przy użyciu podpuszczki powodującej ścięcie mleka, dzięki czemu powstaje serwatka. Odciska się ją w specjalnie przygotowanych do tego celu dębowych beczkach, które nakrywa się ciężką przykrywą. Szczegółowa produkcja, składniki i czas leżakowania różni się w zależności od danego gatunku. Zanim produkt trafi do sprzedaży, poddaje się go badaniom smaku i konsystencji, co gwarantuje wysoką jakość i znakomity smak wyrobu.