Dlaczego sery dojrzewające są zdrowe?

Sery dojrzewające są produktem spożywczym, który cechuje długi proces wyrabiania – niektóre gatunki sera dojrzewają nawet kilka lat, dzięki czemu są one wyjątkowo aromatyczne. W smaku wyróżnia je orzechowy posmak i twardość. Istotne jest również, iż w procesie fermentacji serów dojrzewających, dochodzi do rozkładu laktozy, co sprawia, że mogą być one spożywane przez osoby z nietolerancją. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, dlaczego sery dojrzewające uchodzą za najzdrowszy rodzaj produktów nabiałowych.

 

Sery dojrzewające – dlaczego warto po nie sięgać?

Jedną z ważniejszych kwestii prozdrowotnych produktów tego typu jest ich zawartość białka oraz wapnia. Sery dojrzewające są ich najlepszym źródłem – ich zawartość białka jest niemal o połowę większa aniżeli w mięsach kulinarnych i wędlinach. Osoby, które regularnie spożywają sery dojrzewające, mogą liczyć na m.in. regulację krzepliwości krwi i ciśnienia tętniczego, a także zwiększoną odpornością układu immunologicznego. Sery dojrzewające to bogactwo witaminy D3 oraz K2, czyli witamin wspierających transport wapnia do układu kostnego człowieka.

 

Do czego pasują sery dojrzewające?

Sery dojrzewające doceniane są ze względu na ich wyrazisty smak i aromat. Mogą być wykorzystywane jako składnik pysznych i zdrowych sałatek, zup i kremów, a także dań głównych z mięsa i warzyw. Ser dojrzewający wysokiej jakości jest doskonałym przysmakiem, który często serwuje się w formie deski serów. Wybornie smakuje w towarzystwie dobrego, czerwonego wina, a także dodatków w formie suszonych daktyli, winogron, czy też figi. Słony smak sera jest wyśmienitym kontrastem dla słodkości miodu, czekolady i konfitur. Uniwersalność produktu gwarantuje, że każdy znajdzie dla niego idealne zastosowanie.