Czym wyróżniają się wędliny iberyjskie?

Tradycyjne hiszpańskie wędliny uchodzą za jedne z najbardziej luksusowych produktów spożywczych na świecie. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowym, charakterystycznym walorom smakowym. Przeczytaj poniższy artykuł, aby poznać tajemnicę produkcji iberyjskich wędlin.

 

Symbol luksusu, czyli hiszpańskie wędliny

Wędliny iberyjskie cieszą się dobrą sławą we wszystkich zakątkach świata. Dzieje się to za sprawą ich smaku, który nie sposób pomylić z żadnym innym wyrobem w tej kategorii. Ale miano ekskluzywnych szynki hiszpańskie zawdzięczają także tradycji ich wytwarzania. Do produkcji tego rodzaju wędlin hodowana jest specjalna rasa świń Cerdo Iberico w warunkach swobodnego wypasu. O luksusowym charakterze iberyjskich wyrobów wędliniarskich świadczy także fakt, że hodowla ta ma miejsce wyłącznie w kilku miejscach w Hiszpanii. Zwierzęta te dokarmia się żołędziami, co wpływa na niepowtarzalny smak mięsa. Oryginalne szynki iberyjskie znajdziesz w naszej hurtowni wędlin hiszpańskich. Wśród nich najbardziej popularne są szynki dojrzewające.

 

Czym charakteryzują się szynki dojrzewające?

Szynki hiszpańskie w kraju swojego pochodzenia znane są pod nazwą jamón. Półwysep Iberyjski słynie przede wszystkim z szynek dojrzewających. Najbardziej popularne są serrano oraz jamón ibérico. Do jej produkcji wykorzystuje się mięso pozyskiwane ze świń karmionych ekologiczną żywnością, wypasanych na hiszpańskich pastwiskach. Cechują się dużą ilością aromatycznych przypraw. Szynki iberyjskie dojrzewają w specjalnie przystosowanych do tego pomieszczeniach. Większość z nich jest suszona w suszarni, a następnie zawieszana w charakterystyczny sposób, gdzie leżakuje przez kilka miesięcy, a niektóre odmiany nawet do 3 lat. Wszystkie szynki dojrzewające cechują się kruchością i wyrazistym smakiem.